tisdag 30 mars 2010

Ett vykort

Det sänds mindre och mindre med brev och kort som post. De enda korten som ligger innanför min dörr under året är julkort och ett och annat kort från någon turistande vän eller släkting. Sammantaget är det tomtar och palmer som droppar in.

I dag anlände ett vackert kort med en Goyatavla som motiv - det var en av mina matgäster som hörde av sig och tackade. Han skrev att det jag bjöd på inte var husmanskost , det var gourme'mat jag bjudit på.Det var så rart så det var inte sant. Här hade den nyblivne änklingen tagit sig tid att leta fram ett vackert kort för att skriva och tacka för vanlig kalops.

Från och med nu har den mannen alltid en plats vid vårt bord.

Vi skall begrava hans fru efter påsk och vi kommer att vara många många vänner där för att vi hade förmånen att ha känt henne. Det viktigaste är ändå att vi är där för honom - alla behöver någon som bryr sig om. Det skall vi försöka göra nu och i framtiden.

måndag 29 mars 2010

Flickan som är ett skratt i vinden

I dag är det din födelsedag, det är faktiskt 32 år sedan jag blev mamma till dig.Du är min förstfödda och kommer alltid att vara det.
Du skulle bli fotbollsproffs, stridsflygare eller arkeolog - dessutom skulle du ha en drös med barn och några katter.

Det blev inte så och det är inte något att spekulera över - hade inte OM varit hade du säkert blivit allt det där.

Du vet att jag bor bredvid gamla kyrkogården som är väldigt vacker men dit skall jag inte gå trots att jag inte har möjlighet att besöka din grav men det gör din syster och pappa.Jag har varit till din Peters grav nu på morgon med ljus och blommor - gula så klart för det är din älsklingsfärg. Du är med oss överallt men Peters grav känns rätt för mig att gå till så dit går jag. Ibland gör jag det bara för att tänka en stund.

Låt mig höra ditt skratt i vinden ofta - jag saknar dig så, fast du finns i mitt hjärta för alltid.

Din Mamma

söndag 28 mars 2010

Att förena livets goda

Jag är riktigt duktigt på vanlig svensk husmanskost och det beror nog på att jag tycker om mat och matberedning.Att med bra ingredienser tillreda mat som sedan skall ätas i vår tvåsamhet eller tillsammans med goda vänner är en ren njutnig. Det är lustfyllt att försöka hålla gamla hederliga recept vid liv,låta det vara som det alltid varit men ändå sätta en personliga prägel på smak och utförande.

Långkok tycker jag är bra för då kan man göra mycket mat som kan frysas in i portioner eller konsumeras i goda vänners sällskap när det är färdigt.

En stor bit högrev puttrade under hela söndagen ihop med mycket morötter,lök och kryddor till en härlig kalops. Med en bra matpotatis och lite goda gurk och/eller rödbetsinläggningar blir det en festmåltid som bör avnjutas i goda vänners lag.

Jag tycker om människor och i synnerhet tycker jag om karlar så jag inbjöd två extra förutom min lagvigda till söndagens måltid. Från två olika håll kom herrar cyklande för att äta hos oss.Den ene är han globetrottern som jag har delad vårdnad med om hans bil när han är ute och reser. Den andra är han som blev änkling förra veckan och som vi tyckte behövde få komma bort från det en stund.

Så trevligt det var att tillsammans njuta en bit mat och prata om rent vardagliga saker - njuta av mat med ett gott rödvin till. Att bara vara, och njuta av sitt sällskap och en matbit är något man borde göra oftare. En måltid är bra för alla och stimulerar själen för alla berörda. Mat smakar bättre tillsammans och man slarvar inte med sitt ätande om man får god mat. Som den som tillrett maten är det roligt att få beröm av middagsgästerna, att se dem ta om utan att behöva trugas är en ren fröjd.

Det mest smickrande med en måltid som dagens är när nöjda och mätta gäster cyklar hem i skymningen med matlådor gjorda på det som blivit över från måltiden.

Mat är halva födan sa mormor - resten är de som äter den med dig. Den här veckan hämtar jag ett styckat lamm och då blir det säkert en rotfruktsgryta med en kokbit från det. Fläskläggen jag har i frysen skall serveras någon dag med rotmos och syltgrytan skall jag fylla med hemkokt ärtsoppa.

Jag har tur som har er herrar i min närhet, ert smicker vid vårt bord förhöjer måltiden och aptiten för oss alla.

Välkommen till bords mina herrar - ni är kryddan i mitt liv!

fredag 26 mars 2010

Djävulen bär INTE Prada

Önskade mig en krinolin med vacker hatt då jag ställde steget mot teaterns utförsäljninga av 5000 scenplagg. Hattar sålde man inte ut - de kan omändras och pyntas i all oändlighet sa personalen i klädförrådet. Fjäderboor är tidlösa så de såldes inte heller ut så det blev att titta på annat.

Vackra kreationer för vackra välväxta kvinnor är det inte gott om i teatervärlden vet jag nu. Birgit Nilsson har inte varit i Karlstad vet jag liksom att lilla Fridolfs fru Selma inte är i ropet som modell. Man skall se möjligheter inte leta motgångar så jag provade andra saker istället. De snörda skinnbyxorna med blygdkapsel var en höjdare på alla sätt och om man använde kapseln till förvaring så kan man lämna handväskan hemma. En surdeg sa åt mig att det inte var ett damplagg utan att jag bad om den upplysningen. Jag beslöt omedelbart att köpa dem och lade dem över min Dramaten.

Har ni sett West Side Story? Kommer ni ihåg den lilla spröda Maria och när Tony dödas står hon där och är bara söt. På vår scen var hon klädd i en klänning med tyllkjol ,överdelen bestod av skir brodyr och påsydda pärlor. Rollen spelades av någon i storlek 34 och med konvex byst. Det var verkligen inget för mig - den köpte jag alltså.

Brudklänningar fanns i många storlekar och modeller men jag har inte funderat på några nya giftemål - tre egna vigslar för egen del får räcka.

Med öppet sinne provade jag några munkkåpor men det var inte riktigt min grej - är nog inte ödmjuk och botfärdig så det stör - de blev kvar på sin klädstång.

Sedan upplevde jag det där fantastiska som jag gjort en gång tidigare när jag mötte min italienska kappa i Stockholm. Den var så vacker och den andades bara: Jag är din , jag är din. Det var en öppen lång,vid vacker rock i underbar mjuk mocka. Den hade vida armar. Själva mockan var (sa sömmerskan)textruerat så att på visa ställen glittrade det svart i det svarta.Rocken var fodrad med mörkrött siden och det hela var en manifik skapelse. Sömmerskan som sytt den visade hur välsydd den var och berättade om hur mycket skinn som gått åt och vad den kostat(arbetet inte inräknat)för mig medan jag provade. Den var så fin och satt inte trångt heller så jag köpte den.

Min nya rock är sydd till rollinnehavaren som Mefistofeles (DJÄVULEN) i operan om Faust. Bäraren skulle ha den fotsid och det gör den bara pampigare tycker jag - synd bara att den sångaren var två meter lång och i övrigt välbyggd.

Jag har nu alltså i min garderob en rock för en man på två meter , den är vackert men jag kan inte ha den. Brevid hänger en söt ungflicksklänning som jag möjligen kan använda om jag går ned 40 kilo och backar bandet 40 år. Underbara plagg är det

Mina fina brallor snodde någon medan jag provade långrocken så nu tänker jag fula tankar och hoppas att det fanns loppor i blygkapsel .
I morgon tror jag att jag skall köpa en rubinröd slängkappa med långa puffärmar och löstagbar pellerin och veckad ståkrage - hoppas det finns någon kvar för jag kunde inte bära mer genom staden i dag.

torsdag 25 mars 2010

Jag kan själv och jag vet både mina rättigheter och skyldigheter

Gud vad trött jag är på de som inte varken vill eller vågar försöka stå själv. Visst risken finns att man faller men man vet inte förrän man provat. Jisses så jag har slagit mig och jag vet inte hur många gånger jag rest mig på 9½ igen. Det går faktiskt att försöka, det berömda skyddsnätet finns även om det kan vara dyrköpt att använda det när man värnar om sin integritet. Det kan behövas men många kräver att skyddsnätet skall utlösas automatiskt så fort man darrar i knäna.

Det finns de som anser att de skall tas om hand och pysslas om och få bo i det skyddsnätet.

Stackare har ingen berättat att ingen svensk medborgares föräldrar heter Moder Svea och Pappa Staten. Alla har rätt till hjälp när det går åt skogen men man kan försöka själv en aning, eller i alla fall kolla vad skyddsnätet kostar dig som människa och om du är beredd att betala priset.

Tänk och begrunda med denna länk

Man måste ligga i för att hålla sig på topp, Linda Rosing

Sommarbröllop i faggorna och slit för att bli den vackra blossande bruden - det är mycket nu för vissa. Det är tur att du har en personlig tränare Linda Rosing och muskelminne (vad fasen det nu är)så du är riktigt i form för att stå brud. Eget löpband har du hemma också - bra då slipper du sticka ut och dra barnvagn i friska luften som andra tråkiga småbarnsmammor.

Det måste vara skönt att kunna ägna sig åt det viktigaste i världen Linda - dig själv utan att behöva arbeta med tråkiga saker som i hemtjänsten eller annat. Tänk att bara vara trygg i sig själv och och sin frammodellerade och påbättrade kropp och vara sig själv nog.

Ha ett underbart liv Linda Rosing och jag förväntar mig att läsa om ditt sagolika bröllop snart. Du skall väl vara kronbrud förstår jag.

Läs om förberedelserna

Fingerfärdigt

Mina flickor fick roliga randiga knästrumpor när de var yngre och det var tåstrumpor. De var populära att ha utom då de skulle dras på fuktiga nybadade fötter eller när flera tår ville samsa i samma strumptå.

Som den ömma moder jag är stickade jag också fingervantar till tjejerna. Så jag svor när garnet skulle förvandlas till fingrar i glada färger. Tummarna gick ann att skapa men de övriga tutorna var ett elände. Flickorna fick bara var sitt par hemstickade fingervantar av mig, sedan stod mormor för produktionen eller så blev det färdigköpt.

Tänk att behöva sticka sockar och vantar åt den stackars killen som Expressen skrev om som hade 31 tår och fingrar . Stackars krake att ha det så , skönt är ändå att han är opererad nu och har vanlig uppsättning.

Det här är egentligen inget att skriva om varken för Expressen eller mig det är faktiskt bara bisarr freak-show man serveras. Förr turnerade cirkusar runt med människor som hade olika fysiska defekter, det var deras sätt attt få en försörjning och cirkusägarna fick en sensation i sitt "menageri". Skönt att många saker kan rättas till kirurgiskt numera och tragiskt är att bilder av missbildningar skall snurra runt i cyperrymd och i tidningar för att skapa denna skräckblandade pseudonyhet.

LÄNK

onsdag 24 mars 2010

Stupstock?

Mona Sahlin lovar att ta bort stupstocken när hon kommer till makten Det är bra, verkligt bra men det är något som jag missat? Jag trodde att dödsstraff var borttaget sedan länge. Finns det kvar så kan jag inte förstå att vi tillämpat så gamla barbariska metoder att avliva våra artsfränder.Jag är chockad och förvånad och hoppas att jag är felunderrättad. Upplys mig gärna om jag missuppfattat allt eller om man använder ord som man inte behärskar när man slåss på den politiska arenan.

Definition av STUPSTOCK enligt NE: den träställning på vilken den som skulle avrättas med bila lade huvudet.

Slutsatsen jag får, är alltså att Mona Sahlin skall avskaffa gammalmodiga avrättningssätt och det känns bra , men var i Sverige tillämpas dessa straff det undrar jag och varför.

Delad vårdnad gillar jag

Snart åker min kompis LG som reseledare till Wien och det ser jag fram mot. Han har ingen bra parkering för sin bil och vill inte att den skall stjälas eller vandaliseras, därför får jag vårdnaden om det och det är finfint för mig. Små utflykter i omgivningen med mannen i mitt liv, hembesök till bekanta eller bara utfärder i naturen står på programmet den veckan. Det kostar ingenting mer än drivmedel och som bonus matar jag hans fiskar var tredje dag.
Det är rart med bilburna vänner och det är trivsamt att med tillgång till bil. Nu planerar vi vad som skall göras mellan 13-22 april som vi kan behöva bil till. Det känns nästan frivolt att tänka på det.

Köpa ny vårgarderob?

Härligt när man kan börja tänka på lättare kläder när våren är på väg. Att få hänga in tjocka murriga kläder långt in i garderoben är en lisa för själen, problemet är bara vad man skall ha på sig istället och snitt och form på dessa kreationer.
Jag vet i alla fall vart jag skall handla spännande och nytt. Teatern i vår stad säljer ut 5000 plagg för att få rum i sina klädlager och där skall jag vara med och slåss om godbitarna. Jag är ute efter det lilla extra och jag vet med en gång när jag hittar de rätta kläderna. Det skall vara kläder som framhäver mig som sätter focus på min varelse - konstigare är det inte.
Om ni om några veckor ser en vän varelse skrida genom staden med tjusig hatt, krinolin och parasoll i samma tyg som krinolinen, då är det jag. Jag är nöjd med den jag är och vad jag har - och jag struntar fullständigt om modeoraklen förordar rutig denim i alla plaggen.
Håll tummarna för mig , en krinolin är vad jag vill ha och det vore väl attans om det inte finns en till mig på teatern.När jag är där skall jag fylla på mitt förråd av fjäderboor - man har aldrig för många boor det är jag övertygad om.
Har jag tur kanske det till och med finns lite raffiga skor stl.42. Yippie här skall handlas och nu får jag ringa min dotter Den Vackra Fru Johansson, det är dags för mammabarnsamvaro. Undrar om de tar kort på teatern?Makens kort? Den som lever får se och se skall jag och synas.

tisdag 23 mars 2010

Lite låg men det kanske beror på vädret.

En grå regnig dag och att kliva upp känns som ett oöverstigligt hinder.Lik förbaskat är jag uppe och hasar runt i lägenheten efter ett förmiddagsbesök av Riad vår bovärd. Vårt kylskåp envisas med att tro att 11 grader plus är vad som förväntas av oss om vi ställer det på max- det tycker inte vi. Riad har mätt grader och han har dragit i tätningslisten runt dörren. Nu står en svart liten låda i kylen och den skall stå där till i morgon."Svart låda" skall ju finnas i motorfordon och flygplan för att man skall ha data att tillgå när den stora kraschen inträffar. Jag undrar nu om kylskåpet förväntas explodera eller implodera. Den som lever får se ,men skåpet verkar inte leva alls nu- jättetyst och varmt. Det är kanske dags för ett nytt skåp även om märket är bra , ett kylskåp från 1993 även om det är ett Eletrolux kan ha tjänat ut.
Att jag är låg är nog bara det att det är den tiden snart - om några dagar är det den dagen då min dotter "Flickan som skrattar i vinden" föddes. Min vackra dotter och storasyster till Den Vackra fru Johansson, det gör mig lite ledsen varje gång datumet närmar sig för hennes födelse. Det är ingen bitterhet bara sorgsenhet som kommer över mig. Jag är ändå tacksam över att ha haft henne även om jag tycker livet var orättvist när hon dog. Det tycker jag än för hon hade hela livet framför sig och det var orättvist att det skulle sluta som det gjorde - döden kunde ha tagit mig i stället som redan levt mycket längre.
Min vän slutade också leva för några dagar sedan, hon kämpade mot sin lungcancer i nästan två år men slutade andas i onsdags liggande bredvid sin man. Hon togs inte alls på allvar utan man sa att hon led av panikångest när hon envist sa att hon var trött, andfådd ,svårt att få luft och tidvis hade bröstsmärtor. Hon togs inte på allvar tror jag för att hon var kvinna och ickerökare. Det föreslogs KBT och hon fick Valium och Nitroglycerin(för ev kärlkramp)Hon ordinerades att röra på sig och motionera - hon cyklade till och från arbetet varje dag 2 mil och gick alltid raska promenader då hon inte var och klättrade i berg eller fotvandrade.När hon äntligen fick sin stora undersökning var det försent för att kunna göra något åt det.Inoperabel lungcancer med en stor tumör bakom hjärtat blev diagnosen.
Kära J du var en mycket fin människa och det var en förmån att få känna dig och saknar dig gör jag.
Nu går jag ut i regnet och spolar rent mitt sinne och andas in den syremättade luften. Så gör jag för att tänka på det som är vackert i minnet och samtidigt går jag av mig mina dystra tankar.Tankar i regn är bra för mig.

måndag 22 mars 2010

Har fått nytt arbete!

Jag fick ett jobberbjudande som ingen kan tacka nej till. Utan att tveka tackade jag till arbetet som MANNEKÄNG. Det betyder inte att man är som damerna i alla tidningar d v s stjärnmodell,pornomodell eller supermodell - nej jag skall vara MANNEKÄNG med allt det innebär. Den 28:de april beträder jag cat-walken och visar massor av läckra kreationer för de hänförda massorna - det här blir spännande må ni tro - och jag är verkligen smickrad.
Vart jag gör min mannekängdebut? Ja det kan jag berätta : Äldreboendet nästgårds förståss, kläderna är från Seniorshopen som borgar för tidlöshet och god kvalite.
Någonstans börjar alltid en karriär och jag är övertygad om att det här är min början.Paris hägrar redan i fjärran så varning utfärdas här och nu. "Akta er alla pinnsmala klädhängarbrudar för här kommer Granny- kvinnan med alla kilon på rätt plats!"Jag ser mig redan iklädd något från Balanciaga eller varför inte Chanel.
Jag kommer att göra succe som alltid, det finns inga hinder.Jag är på G.

Mycket spännande upplevelser en vanlig måndagmorgon

Jag har läst att upplevelseturism ökar hela tiden. Med en sådan morgon som jag upplevt idag förstår jag helt och fullt varför.
Jag gick genom en kall solig stad för att jag hade första morgontiden hos min tandläkare. Det var skönt att dra in den kalla luften i lungorna med jag försökte parera felsteg som blev på den återfrusna marken.
Det blev inga nya utgrävningar hos David (min tandis)för Karlstad har varit torrlagd efter en vattenläcka och nu skall man reparera ledningen och hela tiden tas det prover på det vatten som nu flyter i rören. Allt vatten som skall användas i mat eller drickas skall kokas en lång stund.
Det blev ingenting hos tandläkeriet men jag har en ny träff nästa vecka med honom. Tid skall tas tillvara så jag åkte till det det ytterområde där konstföreningens kassör arbetar i sitt civila yrke för att lämna kontoutdrag och annat rart. Där sålde man kalvfärs för bara 39 kr/kilo och jag som inte skulle handla köpte 4 kilo och 20 stycken frysta äppelknyten.
Jag missade bussen hem med 10 sekunder så i väntan på nästa försökte jag köpa latte på MCD - ingen dryck- inget vatten. Följande buss tog mig 3 hållplatser sedan stannade den och vi fick vänta på en avbytare till föraren, som inte dök upp. Hela bussen hörde när hon förgäves anropade ledningen och ville få kontakt med någon som skulle komma dit och ta över.En buss på en annnan linje ställde sig bakom oss och vi rekommenderades att ta den till torget för att ta oss vidare. Den bussen blev riktigt full men det gjorde ingenting för vi skulle ta oss vidare - tråkigt var bara att den busschauffören backade sin buss med full fart in i en buss som från ingenstans dök upp bakom vår buss.
Oj vad det small och oj vad föraren svor när han hoppade ur bussen för att besikta skadorna. Buss 1 stod där med en förare som inte fick köra en meter på grund av arbetstidslagen, buss 2 kunde inte köra då bakdelen med fläktsystem, slangar och annat rart var sönder - och dessutom satt buss 3 fast i 2 med sin söndriga front.
Apostlahästarna kom till användning igen och jag vandrade vidare genom staden. Jag hittade ett ställe som säljer svandunsboor (det kan vara hönsfjädrar som adlats jag vet det) men det var inte öppet för klockan var bara några minuter i nio denna morgon så jag pinnade på med färs och äppelknyten mot hemmet.
Hemtjänsten hade givit mannen i mitt liv en uppiffning och han satt och läste sin tidning när jag kom hem så nu har jag kokt kaffe på uppvispad ramlösa - lite originell smak men fullt drickbar, men nästa gång anvander jag inte smaksatt ramlösa.
MIn pelargoner blommar! Trots vanskötsel å det grövsta blommar mina Mårbacka och det är fin bredvid påskkaktusen som också blommar. Jag har aldrig haft gröna fingrar så det är väl något under som skett.
Ja det här var min måndagmorgon och så mycket har hänt och allt detta fick jag vara med om före klockan 10, undrar hur fortsättningen blir.

söndag 21 mars 2010

Avancerad gruppsex

Aftonbladet har en insatt och samhällsinformerande artikel i dagens upplaga - den är vad som behövs i samhällsdebatten förstår jag. Om det inte var så viktigt behövs väl inte tre hela sidor plus en god bit av framsidan.Att nyhetstorka råder kan väl inte vara orsaken till publiceringen i denna seriösa publikation. Jag har inte läs artiklarne men jag har sett alla bilder. Någon har med energi ägnat sig att klippa och klistra eller det kanske heter scrap-booking nu.
Det handlar om den häktade polischefen och rektorn på polishögskolan och hans sexuella leverne och lustar. Tidningen har klippt in en bild av sagde polis i full högtidsmundering mot en bakgrund av feta kvinnor i korsett och strumpor.Några pixlade foton förekommer också. Troligen vill man understryka hur depraverad denna man är för man låter honom omges av uttalanden och citat i fetstil där "intressanta" ord kan vägleda läsaren till det sensationella i texten. Det kryddas med ord som GANGBANG, GRUPPSEX och PÅSÄTTNING. Jag förstår inte rktigt varför det skall läsvärt i en söndagsupplaga och jag tycker inte det verkar vara så häftigt med gruppsex. Jag har aldrig deltagit men jag var åskådare till det en gång.
Det var märkligt att se detta ohämmade knullandet - alla gjorde det med alla och det var till och med syskon som sexade med varandra. När omkring femton ,sexton individer ägnar sig åt hämningslös sex utomhus utan att låta sig störas av min närvaro då kändes det märkligt.
Jag blev tvingad att ingripa för att förminska katastrofen som jag såg det och jag kastade mig över paret närmast mig och fick tag i hans fot. Jag lyckades dra honom intill mig och skrek på min yngsta dotter och bad om hennes hjälp. Hon var cirka fem år men hon fick dra sitt strå till stacken och hjälpa till - det var hon som ställt till med denna orgie.
Min djurälskande lilla dotter hade släppt ut grannens prisbelönta utställningskaniner på gräsmattan för att de skulle få leka med varandra. Det de ägnade sig åt var att "knulla som kaniner".
Jag och dottern sorterade kaniner ,skiljde på kaniner och satte tillbaka dem i sina egna burar. Högst troligt sa jag något ickepedagogiskt till min dotter som borde ha renderat både henne och mig terapi.
Allt är förlåtet och ingen sa något men grannen begrepp inte hur hans kaniner kunde ha blivit dräktiga utanför den av honom reglerade parningssäsongen.
Ohämmad sex ställer bara till med merarbete och besvär - tro mig jag vet.

Här är handen Anders Borg - Let's Dance!

Detta är en politisk panelhönas berättelse.
Politiskt missnöje kan kanaliseras på många sätt och jag säger inte att något sätt är rätt eller fel men jag har rätten att själv bilda mig en uppfattning. Många skriver av sig sin frustation i blogginlägg efter blogginlägg där man med förgiftad penna avrättar den som inte har rätt (enligt skribenten) politiska hemvist.Ibland är det rena personalangrepp där man beskriver politiska motståndare med diagnoser eller fruktansvärda tillmälen.Dessa skrivna överfall eskalerar då och då och stämningen blir stundtals mycket aggresiv och obehaglig.För att någon inte delar min politiska uppfattning så görs h*n inte automatiskt till någon som är intelligensbefriad, äcklig, empatilös eller psykopat. Tyvärr så tror jag inte att det det räcker att sitta och skriva en blogg där jag ondgör mig över tingens tillstånd och sedan ingenting mer. Det blir bara rundgång.
Jag har tagit parti - en ofrivillig ordvits - efter att ha försökt att sätta mig in i vad alla parti säger sig stå för och verkligen står för.Jag har verkligen försökt att få upplysningar och analyserat dem efter eget huvud - jag tillhör det nya arbetarpartiet så jag är MODERAT helt klart.
Nu har jag tagit ett pyttelitet steg i det stora hela men ett jättesteg för min egen del och nu försöker jag arbeta med det jag tror på. Nominerad till kommun och landstingsvalet är jag och kandidatutbildning får jag och det känns bra. Igår var jag på distriktets årsstämma, det var också bra, inga agiterande talare som med religiös iver försökte piska upp stämningen. Det var bara vanligt folk där trots att en del bar titeln riksdagsman. Jag utmanade mina rädslor där och hamnade för första gången i mitt liv i talarstolen! Jag dog inte, när jag yrkade på ett tillägg till en motion och fick beröm av motionären efteråt.
Politik är spännande ,tråkigt,obegripligt och otroligt roligt om man känner att man hamnat rätt och det har jag.
Med glimten i ögat så vill jag beskriva hur mitt slutliga val gick till och använder då Let's Dance som mall.Danspartnern väljer jag efter deras ekonomiska utspel,utsägor och framtoning.
Lars Ohly nej dina steg klarar jag inte. Motvals i vänstersteg klarar jag inte och Internationalen i marchtakt är inte heller min melodi.
Duo Taltratts rap är nog vacker men den sliter min energi i bitar och jag känner att det blir tango för enbenta det skall tävlas i.
Rosornas orkester klarar jag bara inte av trots att jag kommer att få utbildning hos Komvux i Bidragsvals och Skatteskutt med subvention.Det är så svårt att dansa efter Monas sång då hon plötsligt tappar tonen farten och melodin. Det vette busen om det
inte är singback hon sysslar med.Doorna L-W-Ö (Lundby-Wedin o Östros)underlättar inte hennes framfart heller med sin gnälliga tonart och negativa vibbar.
FI tänker jag inte på en gång - posörer har jag inget förtroende för oavsett kön. Oopps, nu ljög jag - det finns inget som kan vara så hemskt som kvinnor som strider mot kvinnor för de kan förgöra varandra.
Alliansorkestern då? Jo den skall jag dansa till. Den dirigeras av orkesterledaren Fredrik en dirigent med många gästspel utomlands i större sammanhang och med framgångar.Maud som har hand om instrumenteringen och även har en bra altstämma är självklar som lead-singer. Pedagogen Björklund kommer att se till att jag och alla andra kan dansa eftersom dans blir ett obligatorium i alla skolor. Roadien GH får tuffa till sig lite men med en choach så kan han också vara med.
Nu är det bara en som fattas och det är min dansör och valet blir otroligt enkelt. Anders Borg är det enda valet för mig. Han är den som visade mig en dansmelodin och en koreografi till budgeten som jag förstår. Det är inte kryddat med en massa konstiga snedsteg och vurpor.Glädjeskutten är inte många men en stram trovärdig koreografi gör den realistisk för mig. Det är dags för realism i den politiska såpan och jag vet att jag vill dansa.Jag vill bli förd inte förförd (!??)i politiken av dig Anders Borg på grund av din trovärdighet. Hårsvans och gummistövlar är bara en bonus för mig - låt oss tråda dansen nu.

fredag 19 mars 2010

Katta-strof!

Min dator la av- pajade- kraschade- stendog, man kan uttrycka det hur man vill men den var totalt obrukbar. Jag har inga pengar till en ny och eventuellt ser der ut som om de pengar jag kan lägga rabarber på skall gå till min tandläkare. Han är trevlig men varför skall jag betala hans semester i Acapulco kan man fråga sig.
Jag packade datorn för den sista?färden i min dramaten och stegade iväg till Telia. De har en rasande trevlig kille där som i ett svagt ögonblick sa att hade jag problem var det bara att komma.Han har problem numera som stavas GRANNTANTEN för jag har tagit fasta på det han sa.
Jag hade tur, han var där och kände igen mig. Utan att sucka tog han sig vänligt ann mitt datorlik.
"Har du katt eller liten hund?" frågade han sedan. När jag bekräftade kattinnehav så log han och sa :"Det är hon som har låst den vid tangentpromenad".
Med några enkla manövrar med olika knappar lyste plötsligt min blogg emot mig och honom och allt var trevligt igen.Datorn fungerar utmärkt, jag har fått ett minnepåenpinne,en slickepinne det stod hejBob eller något på och jag är välkommen tillbaka.
Jag skall prova att undanhålla kattskrället från datoranvändandet men det är lättare sagt än gjort.
Undrar om Telia har bonussystem annars tycker jag att Kent i min butik borde ha någon gratifikation för hans trevliga sätt. Jag kommer tillbaka - det är ett löfte inget hot.

torsdag 18 mars 2010

Jag läser allt över allt

Jag läser det mesta, från informationen på mjölkpaketen till Bibeln. Man får alltid veta något nytt eller får i gång funderarcellerna när man gör det.Ingen information är värdelös även om man inte just då har någon uppenbar nytta av den.
Morgonläsningen på toan blev fel först, för morgontidningen satt inte brevlådan så lektyren uteblev. Nöden är uppfinningarnas moder säger talespråket - nöden gjorde att jag läste innehållsförteckningen på deodoranterna i badrumsskåpet. Liten text var det, men fullt läsbart. Lågprismärket Euroshopper för 6.30kr innehåller exakt samma saker och i samma propotioner som dyra märkets för 42.kr. Parfymen är nog olika men inte berättigar det till ett pris som är nästan åtta gånger priset på lågprismärket. Samma mängd samma verkan - är man beredd att betala så mycket mer för det "fina märket" så är det upp till var och en, men jag förstår inte att man väljer dyrt när billigt finns som är lika bra. Parfymen är oviktig i sammanhanget för man skall inte dölja sin kroppslukt och eventuella odörer har man tvättat bort innan man rollar. Jag är inte snål men jag finner det korkat att köpa dyrt när en billig vara har samma funktion som den dyra. Billigt kan vara mycket bra - tror jag och man behöver varken stinka svett eller parfym.

Mera kommunala bidrag

Att vår kommun betalat 100 000 kr till TV4 för att Bröderna Rongedahl skulle få leda en kör i årets Körslag retar mig och många andra men det finns de som vill ha ännu mer . Två av kördeltagarna har begärt bidrag för förlorad arbetsinkomst medan de tränar körsången efter att ha frivilligt sökt sig till kören. Efter överläggningar har kommunstyrelsen avslagit denna begäran - tänk om man säger ja och det sedan kommer någon som är med i Big Brother eller något och år från stan, då måste vi ge den också.
Det var synd tycker jag som absolut var på väg att anmäla mig till Paradise Hotel. Det är ju min våta dröm att få supa skallen av mig, bli påsatt av någon intelligensbefriad 19 åring och sedan bli betygsatt inför en kamera.
De två som ville ha bidrag tänker bli kvar i kören och de har fått tjänstledigt från den skola där de båda två är lärare.Själv skall jag inte se det programmet på lördag eller någon lördag för jag blir så irriterad. Hur kan någon kommun röd eller inte som sparar och drar in på allt betala så mycket pengar för att två kastratesångare skall få en doakör här ifrån.

onsdag 17 mars 2010

Anslag avslag körslag

I den byhåla som är min hemstad tjafsas det som vanligt om pengar inget konstigt med det alls, för det görs överallt. Vår landshövding tyckte att i landskapet skulle alla kommuner ge en summa till bröllopspresent till kronprinsessan Victoria och hennes Daniel. En del kommuner säger blankt nej och en del säger ja. Det är en summa av 1300 kr per kommun och då får brudparet ett bäddset i linne från Klässbols Linneväveri. Jag har inget att säga om det kommunerna får väl göra som de vill, men de som är emot säger att det strider mot kommunlagen. Lagen säger att man inte får göra så med innevånarnas pengar oavsett hur mycket eller lite det är. Här rör det sig om ca 10 öre per person.
På lördag startar Körslaget i TV4 - körer från olika orter ledda av en ortskändis skall tävla i körsång.Det startar med 7 körer tror jag och i varje program slås en kör ut genom tittarröstning.I år leder Bröderna Rongedahl(känd från en Melodifestival) en kör från vår håla.De bor inte här och har inte gjort på minst 15 år och när de gjorde det så var det i ytterkanten av storkommunen. De är säkert duktiga även om jag inte är så intresserad av falsettsång och visst kan det vara skoj att titta på de ortsbor som blev uttagna i till kören.
För några veckor sedan var det stor provsjungning på teatern för alla som kände sig manade att deltaga och sedan bildades kören. Många är smickrade över att vår stad blivit uttagen men det är en sanning med modifikation.
Vår röda stad har betalat 100 000kronor till TV4 för detta och det i tider där inga pengar finns och det görs neddragningar över allt. Från vilken kassa kom dessa pengar , vad är syftet med denna betalning till en kommersiell kanal och hur förklarar man detta agerande. Jag skall kolla hur det är med kommunlagen och vi innevånare - jag är inte tillfrågad om detta sätt att sponsra TV4 och hade jag varit det hade mitt svar varit NEJ!

tisdag 16 mars 2010

Det här börjar bra!

Har varit och hämtat ett paket på ett utlämningsställe i Långtbortistan. Det var en underbar present i paketet. En väska i charmeusetyg (tror jag) - sådant material som det var i mormors underkläder och hade samma skära färg som de.Den har hela ytan täckt av stora lagda tygrosor och handtagen består av pärlband. Form och färg gör att Bettan av England med glädje skulle ha den men då på huvudet som hatt.Jag förstår att den är skapad av en innovativ människa och jag väntar hysterisk på en inbjudan till något stort där jag kan ha min väska. Vickan och Daniels bröllop är tyvärr utesluten för de vill nog inte ha någon som drar uppmärksamheten från dem.
Jag får gå till maskeradbutiken någon dag så att jag får tag i en blekrosa fjäderboa. En svart kortkort klänning, rosablommiga tights, svarta stillettos,nya väskan och några rosa slingor i håret - jag kommer att slå världen med häpnad.
Idag skall träffa min "personliga bankman" d v s jag skall till banken med oranga kuvertet - synd att det är fel färg för att matcha nya väskan, men man kan inte ha tur jämnt.
Jag får alltid presenter där på banken, små löjliga saker som jag älskar att få. Den enda sak jag ställer upp med är min närvaro, ett leende som en korkad piraja och sedan gör Martin placeringar medan han talar vänligt till mig. I slutändan så blir det ändå som staten vill med min pension så det kvittar. Jag har en nöjd bankman, jag får förhoppningsvis pension när den dagen kommer och jag får en spargris, lite nyckelringar och gratis entre på travet.Vad kan man mer begära?
Nu skall jag börja leta mingel och parytillfällen så jag kan visa upp min "dreambag". Jag får väl fira något själv om inget dyker upp. TACK KÄRE GIVARE, JAG ÄR STUM AV BEUNDRAN INFÖR GÅVAN. En känsla som aldrig slagit mig tidigare.

Mot banken var det.

måndag 15 mars 2010

Varför kan vi inte få tillbaka Kungliga Postverket?

Den dagen jag skaffade ett eget hem ingick jag tydligen en allians med posten - ni vet det där stället som inte finns mer än på riksdagshuset. Först försvann lördagsutbärningen, sedan gick det bara utför. Att kunna betala räkningar skicka post och paket eller skaffa en legitimation var service som ingick om det fanns ett postkontor. Det var tider det. Nu får man vänta tre dagar för att ett brev skickat inom staden skall anlända adressaten. Först får man leta reda på någon som säljer sexkronorsfrimärken under nio kronor stycket(frimärken är inte en servicegrej längre)och sedan leta reda på en gul låda som töms varje dag, sedan får man hoppas att det kommer fram.
Jag bor i en lägenhet och på min dörr har jag en stor skylt som säger:INGEN REKLAM - ENDAST SAMHÄLLSINFORMATION. Alla reklamutdelare respekterar det - men inte posten. Måndag och torsdag får vi något som heter "svepet" ett vikt ark där all möjlig reklam stoppats in.Envist framhärdar jag i min ide att Icas isterband och Skodas utbud av bilar inte tillhör samhällsinformation jag vill ha. En brevbärare sa att detta släpande på reklam och utdelningen av den har kommit till för att posten går så dåligt så det är en biinkomst för det verket och vi utsätts alla för detta utan att komma undan.
Jag får alltså "service" jag inte vill ha utförd av människor som inte vill göra det och det tycks som om jag inte kan komma undan heller.
I väntan på att man återinviger den Kungliga Posten (som en gest när vår kronprinsessa gifter sig t ex) går jag och lägger dessa svep i närmaste gula postlåda. Barnsligt javisst men det bringar mig en liten glädje.
I morgon skall jag ta bussen till andra sidan staden för jag har fått en paketavi idag. Jag har 600 meter till ICA åt ett håll och 700 meter till COOP åt ett annat håll och båda ställena har utlämning av paket. Det finn även en bensinstation i omedelbar närhet som har den uppgiften.
Den stora Postguden har nu bestämt att jag skall åka så långt jag bara kan utan att komma utanför kommungränsen för ett paket som efter avsändaren att döma är jättespännande. Iband blir jag så trött på att saker som fungerat utmärkt bara försvinner - som Posten.Det var bättre förr.

lördag 13 mars 2010

Någon annans låt?

Jag är nog lite konstig för jag såg inte Melodifestivalfinalen - jag har inte sett någon delfinal heller.Trailers där en svensk actionhjälte skolats om från rysk boxare till Pippi Långstrump har jag däremot sett - det räckte och blev över med råge.
Dagens tidningar kommer att ha samma texter som andra år :RÄTT (FEL) LÅT VANN!Alla läsare inbjuds sedan att smsrösta till det facila priset av 9.90 kr per gång. Av denna summa går 3.90 till Telia, 1 kr till Rädda Barnen och resten till fonden för utslitna tidningsredaktörer.
Jag bryr mig inte ett dugg om man stulit låten från någon för det tror jag inte alls man gör. Något som man däremot gör är väl att se att recycling verkligen slagit igenom eller det kanske är vintagemode även i schlagervärlden.
Jag har som sagt inte hört bidragen men läser i tidningen att det det var minst två gamla godingar som kom igen om man går på titlarna. I min vilda ungdom på sextiotalet då både sjöng och dansade jag till Beatles "We can work it out". "Let's see it my way,let's keep on talking...." började den då och det är jag säker på trots att jag närmar mig senilitetens utgårdar i ålder. På det ljuva sjuttiotalet lyssnade jag till Kim Larsens skorviga röst när han med sitt band Gasoline sjöng "This is my life". Jag älskade den nästan lika mycket som "Lille du" av samma artister.
Vän av ordning (som hört bidragen) säger kanske att jag har fel, och att det inte är samma låtar som jag pratar om, det vet jag inte. Är det så, så är det tydligen helt legitimt att stjäla namnen på melodierna för att de ej är skyddade.Jag undrar om det är samma med upphovsmannarätten när det gäller böcker?
Funderar på att skriva en bok eller två under året och väljer mellan två titlar : Utvandrarna eller Män som hatar kvinnor. Vad tycker ni om förslagen? Ring och rösta nu via sms. Skriv in titeln och posta till GRANNTANTEN (19.90 kostar varje röstning)och behållningen går oavkortat till mig. Alla kan rösta hur många gånger som helst och röstningen pågår året ut. Rösta på!

Naturligt liv och leverne

Min läkare tyckte att jag behövde kontakt med sjukgymnast så där var jag tidigt på fredag morgon.Gruppen hon tillhör delar entre och lokalyta med ett gym och man ser alla konstiga maskiner när man går förbi gymmets reception.
Receptionen tillhandahåller massor med kosttillskott ,vitaminer och sprayflaskor med SYRE. Syret finns i olika dofter och skall förbättra träningsförmågan. Kosttillskotten hjälper till att bygga muskler och annat i din kropp - lämpligen kan du skölja ner skiten med smaksatt vatten som innehåller konstgjorda vitaminer och antioxidanter i mängder.
Hallå ! Har ingen hört om normalt sammansatt kost någon gång? Det är ett sätt att på ett naturligt (och relativt billigt) sätt få i sig det du och kroppen behöver för att må bra. Dessa kosttillskott som säljs var i begynnelsen till för att man skulle kunna få svältande att överleva vid vissa sjukdomar eller hungerkatastrofer medan det nu är något man köper för att tillsammmans med träning skapa en"ny" kropp. Många av dessa medel är framställda på kemisk väg d v s det är konstgjorda vitaminer du sätter i dig och även annat som man skapat en marknad för utan att veta om det har någon verkan - eller också bryr man sig inte för det är bara monkey-business alltihop.
Jag har förgäves försökt få en riktig bra beskrivning på vad antioxidanter är utan att lyckas "en sorts vitaminer", eller varianten " det är väldigt bra och nödvändiga saker" det köper jag inte. Översätter man så betyder det mot oxidering .Rost är en oxidering det vet jag , men jag förstår inte vitsen med att äta medel mott rost.
Jag är en avig jäkel det förstår jag men att betala dyrt för att använda maskiner för att utföra naturliga rörelser går över mitt förstånd. Att maskiner kan vara bra som ren sjukgymnastik det förstår jag mycket bra för kan du inte gå eller cykla utan att ramla så är det utmärkt att ha tillgång till en gångbana med ledstång eller en cykel som står fast på underlaget.Alla maskiner på gymmet kan för friska personer bytas mot naturliga rörelser i vardagslivet. Promenader med eller utan hund eller annat sällskap är både stärkande och stimulerande för kropp och sinne. Nej jag förstår inte riktigt allt det konstgjordas välsignelse, men var och en blir salig på sin tro och plånbok sa min kloka mormor -´så det är väl så.
Hur det gick hos sjukgymnasten? Hon ville att jag skall gå minst 2-3 kilometer varje dag för att behålla min rörlighet och det blir inte något problem alls för min dagsdos är på 8-10 kilometer. Hon rekommenderade att jag skaffar mig riktiga stadiga walking-skor. Jag antar att hon tycker att jag skall ha engelska promenadskor men jag bryr mig inte om det då jag ytterst sälla pratar med mina skor.
Vad fick jag mer ut av mitt sjukgymnastikbesök? Jo jag remitterades vidare till ortopedverkstaden - min artrit har förankrat sig i min ryggrad så jag behöver en stödkorsett (vill ha en med spetsar,rosor och i svart)som skall specialsys till min sköna kropp. Ett par inlägg för artritfötterna skall jag ha också ha för att gå någolunda bra.
Det var en riktigt bra sjukgymnast för hon sa också att man kan visst lyxa till sig för sin egen skull och gå i stilettklackat när man vill vara extra fin och korsetten inte skulle användas jämnt utan bara som avlastning när det gör riktigt ont.Jag fick ett litet träningschema för ryggen - små små vridningar och lätta böjningar. Jag skall INTE använda något gym - det ger ökade förslitningar utan bara röra mig normalt. Minsta lilla smärtökning eller motstånd skall få mig att avbryta. Klok kvinna var det på min ära så henne går jag till nästa vecka också - en promenad t o r på 6 kilometer bara det.

torsdag 11 mars 2010

Jag vill inte veta

När jag var liten så var det obligatoriskt att barn skulle ha fiskleverolja varje dag under den mörka årstiden. Det var vidrigt, riktigt genuint vidrigt.Tricken var otaliga för att slippa men de lyckades aldrig.
Som vuxen har jag stött på nutidens undermedel som hjälper mot allt och lite till - det heter Omega3 och säljs i dyra kapslar på apotek, hälsokostbodar och även i matbutikerna. Tv upplyste mig i går att ingredienserna kommer från rovfiske efter Saharas kust (där den lokala befolkningen svälter utan bistånd) där fisken mals och pressas på sin olja.Det känns inte bra att något som är livsmedel omvandlas till ett kosttillskott här. Rent etiskt stör det mig något otroligt.
Tidningen Land kom i brevlådan och där hittar jag något som inte heller får mig att må gott. Alla har sett de vidriga bilderna där norska säljägare slår ihjäl vita vackra sälkutar med en klubba med en grov spik i änden. Ett "hälsokostföretag" säljer säloljekapslar för att de är så fantastiskt bra. Pressar man små sälar eller mal man dem för att folk skall behålla sin smidiga hud och bevara en falsk ungdom eller hur är det man gör sälolja.
Jag tänker på den ljuvliga bilden min ena dotter hade på väggen , en vit kut med stora blanka svarta ögon som tittade lite sorgset mot betraktaren. Jag tror att det var Världsnaturfonden som sålde dem, och undrar var säloljan kommer ifrån - ändå vill jag inte veta. Jag kommer inte att befatta mig med sådana piller eller kapslar det vet jag däremot.

tisdag 9 mars 2010

Äckligt och perverst!

Så hörde jag mannen i mitt liv utropa där han satt framför TVn. När jag frågade vad det var som han reagerade på så sa han att han mådde illa av att höra om djursex. I rutan såg jag en man med glasögon och stripigt hår och kände igen "konstnären" Lars Wilks. Jag förstod ingenting men så hörde ett ord och förstod vad det gällde. Maken som borde gått och fått öronen spolade för länge sedan (han hör som ett ägg faktiskt)hade hört fel. Man pratade om rondellhunden med profeten Muhammeds ansikte - maken hörde bara ett ord och fel - han hörde BORDELLHUND. När upprördheten lagt sig så tvättade jag hans glasögon och sedan har vi kommmit överens om att ta kontakt med vår doktor om öronkoll och spolning.

Smart okänd pippi

Mina ornitologiska kunskaper är mikroskopiska - men jag känner igen en fiskmås eller en skata när jag ser den så helt hopplöst är inte läget.
Vi har fjärrvärme i denna magnifika stad där jag residerar och på några ställen ligger nog inte rören tillräckligt långt nedgrävda eller också läcker det ut värme under jorden. Det skapas små gröna öar utan tjäle i vårt vintervita landskap. Mitt på dagen igår knallade en lustig pippi runt på en sådan ö som nog inte var mer än två kvadratmeter. Den såg ut som en lantmätare där den stegade upp området, sedan stannade den till ,lade huvudet på lut och såg ut som den lyssnade för att sedan borra ner sin långa näbb i marken. Varje gång den höjde upp sitt huvud så hade den en mask i näbben. En av gångerna var masken så lång så fågeln drog i den som ett långt gummiband inannan den försvann ner i fågelhalsen.
Det låter nog löjligt men men jag stod bara och glodde när denna fågel intog sin lunchbuffe utan att störas av vare sig mig eller andra fåglar.
Jag har ingen aning om vad det var för fågel jag såg men enligt fågelboken kan det vara en rall. Färgen stämde inte men modellen. Den var brun med gult i bottenfärg, fint mönstrad i små vågor av det bruna på det gula. Benen och den låånga näbben var grågul med inslag av rött och den var frimodigt kaxig där den knallade runt i ett bostadsområde i Karlstad. Det måste ha varit en Bird-Brud med den uppsynen.
Jag undrar vad det var för en fågel jag såg på min promenad?
Upplysningsvis vill jag bara tala om att jag varken var "supen" eller hallucinerade - men ett vackert inslag i vardagen fick jag

söndag 7 mars 2010

Nu gäller det!

Käre söte nu vill jag ha medvind - jag skall försöka att länka så håll tummarna.Det vette tusan om det gick annars tar jag nya tag i morgon. Jag är övertygad att något stort är på gång och att även jag skall klara anybodys länkskola.

Det var inget för mig

Vi blir jämställda som kvinnor och män om det blir lagstadgat att föräldrapenningen måste tas ut till viss del av papporna. Ingen familj skall ha rätt att mamman tar ut allt. Det skall inte längre vara möjligt att familjen skall ha möjlighet att själv bestämma om det.Jag tänker inte då på den ekonomiska biten där pappan oftast tjänar mest och forlorar mest på att vara hemma utan jag ger tummen ner för ett sådant förslag för att det är ett slag mot föräldrarna och deras egna ideer om hur de skall dela upp föräldrapenningstiden.Hur blir det med de som av en eller annan orsak är ensamförälder från start?.
Jag har varit och lyssnat på något som heter nätverk för systerskap, och det var inte särskilt mycket för en jämställdhet eller jämlikhet det nätet. Jag kände nog mer att vi skulle ge karlarna på nöten för att vi är kvinnor. Givetvis skulle RUT bort och annat söndertuggat. Något som vi kvinnor också bör se till är att det införs självförsvarslektioner för flickorna i skolan så de kan försvara sig mot presumtiva våldtäktsmän och oskadliggöra dessa. Givetvis skall man kunna försvara sig det skriver jag under på men jag vet också att våld föder våld. Jag är så gammal att jag tror att vad vi skall arbeta mest med är våra värderinga och de värderingar vi ger våra barn och andras barn för att kunna ändra världen. Det kändes lite som om jag åhörde inledningen till ett könskrig igår och det kändes otrevligt. Män och kvinnor ÄR olika - tack gode gud för det - men jämlikhet kan aldrig uppnås genom att man trycker ner den andre.
Det som hänt tidigare är historia och då kan man ta lärdom av det men inte använda det som vapen eller som straff mot de män som finns runt oss här och nu.
Jag måste beundra den unga tjejen från Piratpartiet som berättade att man inte hade någon jämställdhets policy i partiet och att hon visste mycket lite om det - och ändå ställde upp i debatten.Hon var fantastisk när hon frågade:Jämställdheten ni pratar om gäller det de som inte är man/kvinna eller både och när det gäller könet. Hon framhärdade men fick tyvärr ett blahasvar.
Slutsatsen jag fick är att det finns mycket arga kvinnor som med sin ilska skjuter över målet och har kikarsiktet felinställt. Jag tror jag fortsätter och arbetar med att förändra värderingar istället för att slå ner de andra könen.

lördag 6 mars 2010

Vad då viktigaste jämställdhetsfråga?

Jag är ingen feminist och kommer aldrig att bli det. Det är numera en dålig etikett för att framhäva sig som en förespråkare politiskt och/eller socialt för att alla skall ses som ha samma värde oavsett genus. Feminist är ett verktyg att så andra i skallen med, ett skällsord för starka kvinnor eller en sköld att gömma sig bakom för att rättfärdiga uttalanden och utspel. Detta är ur min synvinkel och som jag upplevt det.Det är samma sak tycker jag vilket kön som feministen har för det är inget bra budskap numer att vara feminist. Allt ska vara lika, värdegrunder, behandling lönesättning e t c vare sig det gäller en man eller en kvinna- vi är lika fast vi har lite olika anatomi och tänk ibland.
Låg och läste morgontidningen då mina ögon föll på en annons om evenemang inför Internationella Kvinnodagen på måndag. Nu på förmiddagen skall det vara paneldebatt mellan några (inte alla) politiska partier och det är kvinnor som sitter i panelen. Ämnet är :Vilka jämställdhetsfrågor är viktigast?Vad då viktigast? För att nå jämställdhet är väl alla sådana frågor lika viktiga anser jag. När det gäller här och nu och i Sverige så skall väl ingen fråga i den genren vara mer eller mindre viktig och rangordnas efter någon måttskala.
Är det ett arbete för jämlikhet som drivs i andra länder och där man hjälper till med det arbetet så får man kanske ha andra infallsvinklar och låta processen börja med små insteg för att påbörja det hela och få till öppningar.Man får hela tiden utgå från det landets kultur och förutsättningar - våra värderingar är kanske inte är gångbara där helt enkelt.
NU är det i alla fall så att det skall vara en lokal diskussion om här och nu - jämställdheten och det kan jag inte motstå, så nu är jag på G. Skall hoppa i kläderna,borsta tanden och sätta på mig hatten och vackra kappan. Skall försöka hålla ihop min mun och lyssna på denna manifestation för systerskap. Kan inte lova att jag håller min näbb men skall försöka.
Jag ilar trots att termometern visar okristliga -15,6 grader och det förmodligen är företrädare för ungdomspartierna som vet allt som skall diskutera. Man kan ju gå därifrån om man finner det hopplöst.

fredag 5 mars 2010

Jag har sett ett bloggtroll!

Nu vet jag säkert att bloggtroll finns, jag har sett det och oj vad det bloggade. Hela tiden mumlade det och det rök om tangenterna.
Lite löjlig mössa hade det men en präktig svans. Vill ni se hur trollet ser ut så titta på någon tvkanal med reklam så dyker det säkert upp för en firma som heter.ICE.NET.jag tror att de säljer bredband.
Skall inte ha det bredbandet för jag är rädd att få ett eget bloggtroll då som bonus - de som finns på nätet räcker för mig.

torsdag 4 mars 2010

Gammal folkmedicin

En osviklig lindring för onda ryggar skall vara att använda ett kattskinn på det onda. Jag har provat och det hjälper inte!
Testet är nyss genomfört och det var smärtsamt och förorsakade mera ont. Det kan bero på att katten var i skinnet när jag provade.
Jag har haft ont i ryggen i flera dagar så det har varit svårt att sova men lyckades till slut uppallad på en massa kuddar.Surögda Ester sov tryggt vid sin (min)karls sida då jag rullade över henne.
Nu är jag lycklig ägare till en ond rygg som är nyakupunkterad av katten, ett trasigt nattlinne och en make som sover med en kattskinnsmössa. Surögda Ester är kvar i det skinnet och maken ser faktiskt lite löjlig ut - det kan han dock ha så som han försvarade henne i natt. Han till och med kallade mig klumpig för att jag rullat över henne.
Tron på folkmedicin tycker jag är skräp, och jag tycker MYCKET synd om mig själv också. Självömkan är bra för den kan man dosera efter tycke och smak och det är sanslöst synd om mig och min rygg. Katten och maken kan ömka varandra - jag bryr mig inte. Det är mest synd om mig i min egen lilla opinionsmätning, det vet jag.

onsdag 3 mars 2010

Ol'e Ol'e Ol'e Ohly

Funderar på att byta politisk förebild och nu tror jag att jag hittat honom - en rak och konsekvent kille i allla lägen. En man jag vet var jag har så det blir Ohly - så tryggt val om man vill veta hur han ställer sig. Jag vet hur han ställer sig - han säger nej till allt, alltid. ;-) Skönt med någon som inte blickar in i framtiden utan lever i det gamla. Vi har vår framtid bakom oss enligt hans synsätt. Härligt att veta hur det skall bli redan nu. The same presideare as last year and every year before .....
Vill bara påpeka att jag kände mig lite ironiskt upplagd inget annat.

Kan någon fly mig en piga?

Det debatteras och skrivs massor om "pigor" och nu undrar jag hur många som i verkliga livet har träffat en piga. Jag vill inte höra sången om "Kungens lilla piga" eller få en hänvisning till Lina som var piga i berättelserna om Emil i Lönneberga.Jag vill inte heller höra om någons mormor eller farmor som varit piga eller kände någon som var piga. Jag vill höra en riktig beskrivning av en piga här och nu - de finns inte längre så vitt jag vet men debatteras gör de.
Pigan var för den kvinnliga motsvarigheten till drängen och man såg dessa båda som hårt arbetande hos en bonde. Kvinnan deltog i alla göromål som bondmoran gjorde och drängen gjorde det som bonden gjorde och man arbetade tillsammans. Som arbetstagare var du städslad för 1 år i taget och det var redan tidigt stadgat vilka förpliktelser så väl arbetsgivare som arbetstagare hade.Lönen kunde vara såväl i pengar som naturaförmåner t ex kläder. I städer skötte en piga stora delar av hushållsarbetet och i familjer med lite högre samhällsstatus kunde det finnas både kökspigor(underställda kokerskan) och kammarpigor som tog hand städning bäddning barn och annat.
Det var ett hårt liv på många sätt men ett av inte så många sätt att försörja sig på.Nu finns något som kallas hushållsnära tjänster och de som arbetar med det är egna företagare, som gör de sysslorna när man inte kan eller vill göra dessa (skälen är många och totalt ointressanta). Det är bra möjligheter för så väl arbetstagare som köper tjänsterna.Många har startat egna företag och till och med anställt andra tidigare arbetslösa för att utföra dessa tjänster. Svarta tjänster har blivit vita och många kvinnor har nu fått ett egenvärde och ersättning för det de gör i sitt arbete. Jag skriver kvinnor då det här och nu är ett kvinnodominerat arbetsområde som växer hela tiden.
Nu har rödgröna röran gått ut med att man skall ta bort RUT-avdraget som har gjort denna tjänstesektor möjlig för alla att ta del av - och då är man inte tillbaka på noll man kommer att åka ner på minus och det fort.Vart skall alla nya företagare ta vägen sedan, deras anställda och framför allt de som köper deras tjänster?Äldre som behöver städhjälp eller snöskottning var vänder sig de sedan? Jourhavande politiker kanske dyker kanske upp och putsar fönstren åt gamla Albin eller hur är det tänkt? Dessa saker ryms inte inom hemtjänsten det vet jag säkert och det har aldrig tillhört den"sociala välfärden" någon gång och definitivt inte på den gamla goda S-tiden.
Socialdemokraterna har alltid yvts över att de är ett feministiskt parti, och det får de väl kalla sig. Jag förstår bara inte vad de bygger det på - är det för att de har en kvinnlig ordförande eller är det för att det leds av en samling"kärringar" i ordets sämsta bemärkelse och inte med könsanknytningen man tror.
ROT-avdragen blir kvar men inte RUT-avdragen, detta är ren och skär t kvinnoförakt och diskriminerande också. Det skall inte vara någon skillnad på om jag behöver hjälp med att bygga om mitt kök eller om jag behöver hjälp med att städa sagda kök. Men det är väl finare med någon som kommer med en hammare i näven än en mopp.Hur det än blir så tycker jag att man skall sluta att använda ordet PIGA som något fult och nedvärderande - hederliga hårt arbetande kvinnor är det frågan om, skillnaden mellan förr och nu är att de är egenföretagare.Förr kunde de vara nästan livegna under tjänstetiden om de hamnade på fel plats och det var hemskt men vi skall inte dra likhetstecken mellan då och nu. Om ni tycker att dessa yrkeskvinnor som jobbar i hushållssektorn nu skall kastas ut i arbetslöshet skall absolut rösta rödgrönt till hösten - resten tycker jag skall låta bli och därmed ge chansen åt fler starka egenföretagare i den hushållsnära sektorn.

måndag 1 mars 2010

Kriminell katt får utbrott och gör inbrott

Vaknade mitt i natten av att vår rytande puma stod på mitt bröst och högljutt vädrade sitt missnöje. Jag vacklade ut i köket och öppnade kallvattenkranen - det lilla livet var törstig och dricker endast rinnande vatten direkt ur sagda kran. Att stå mycket sömndrucken och titta på en katt som står på diskbänken och lapar sig otörstig mitt i mörka natten kan kanske vara charmigt men inte denna natt för jag var sällsynt trött.
Efter att ha somnat om på lilla rosenörat fick jag sova i två timmar till sedan vaknade jag med en smäll av en skåpdörr.Surögda Ester hade i flygande fläng lyckats få upp husses klädskåp och hade gömt sig i högen med tröjor där. Varför hon var rädd fick jag se när jag tittade i köket - kattskrället hade gjort inbrott i skåpet där kattmaten förvaras. Hon hade lyckats få upp skåpet och sedan hade hon försökt komma åt de cirka tio kilona smaskiga käket i säcken genom att klättra in i den. Försöket mislyckades och både hon och hennes mat hamnade på golvet. Jag har skottat upp MYYCCKET kattmat från golvet, själv sitter Ester kvar i klädskåpet och odlar sin självömkan för skam är det inte hon känner. Jag kom upp i tid (skall snart mata de övergivna katterna) och tycker att jag fick till en bra rubrik efternattens begivenheter