onsdag 8 juli 2015

Gästkockar i Almedalen eller ju fler kockar desto sämre pizza

Ingen reseskildring är komplett om man inte får några tips om lokala lokus att stilla sin hunger på. Här har ni en lista på pizzerior som fanns i  Almedalen men bara för en enda kväll s k one-night-stand
Jag beskriver huvudmeny , gästkocken, smak, konsistens utan inbördes rangordning men vad jag tyckte i det stora hela.

Pizzeria S huvudmeny var "The Blacksmiths' Nightmare".
Beskrivning : Stadig betongplatta med garnering av dogmer, lögner och spridda löf(v)ten. Luktade källare och mättnaden skulle beskrivas som en tung klump i magen. Kvällens kreatör gick under artistnamnet UPPLÄSARSTEFFE och verkade vara en olycklig nybörjare. Ingen dietist inblandad där inte.

Pizzeria C  levererade en fräsch pizza med god sallad. "Annie's Daylight" var välkomponerad på en rejäl botten och samtliga ingredienser var närodlade och spänstiga. En pizza för de som inte vågar prova någon ny smak eftersom de har den här som favorit och vet vad de får. Kvällens kock ALLIANSANNIE kan konsten att mätta de hungriga. Gott!

En ny pizzeria och helt oprövad kock lanserade Pizzeria KD. "Bomber och Granater" var en pizza som skakade liv i ätaren. Tunga och oväntade ingredienser som serverades med rejäl kryddning som kickade igång smaklökarna. Kocken CAPTAIN EBBA HADDOCK gjorde en fantastisk debutmeny med extra järn som tillbehör. Väntar ivrigt på kockens meny nästa år. Fullfjädrad från start.

Pizzeria Fp förvånade mig sin jordnära skapelsen "En Promenad I Folkhemmet". Alldeles vanliga ingredienser som både tilltalade och smakade bra för en gräsrot. Enkelt och närande av en rutinerad kock som vet vad lyssnarna behöver. Bra levererat av 18-MINUTES-JANNE. Meny som fick mig att tänka under matsmältningstiden.

Familjepizzan från SD då? Jo då förutom att man har en helsvensk bagare som tillverkar pizza "Family Svea" så var ingenting oväntat i kompositionen förutom att den för dagen var bakad för våra minsta , den var alltså lättuggad , passerad och garnerad med pure'. Inte så kulinariskt tilltalande för mig som vill ha tuggmotstånd men kanske mättande för de som behöver den. Kocken DADY JIMMIE var bra med de förutsättningar som han hade att arbeta utifrån. Hans pizza kommer dock inte att finnas i min picknickkorg.

Pizzeria Mp borde nog kollat vad de hade i råvarukorgen innan de startade vedugnen. "Elevens Elegi" var mer än ledsam där den tronade på tallriken - fri från alla naturliga tillsatser. Kocken FREE FRIDOLIN hade inte en gång ett grundrecept att arbeta efter och fingertoppskänslan saknades helt. Undvik detta (mat)ställe!

Den tredje kvinnliga bagaren arbetar på Pizzeria M och serverade "Lilla Blå" till hugande och hungrande. Allt fanns med metodiskt pålagt och i fyrkantig form - det var i stort sett det enda och som stack ut. Mättande av en teoretiskt välutbildad kock men där hade jag förväntat mig något mer. Kanske en rykande kopp stark kaffe hade höjt det hela.

Slutspurt med Pizzeria V lämnade mig hungrig och törstig beroende på att mina anspråk var små från början. "Ljumma Vindar"är inte pizzan för mig hur många gånger som JUBLAR-JONAS än försökte sälja in den till mig.

Nästa år i Almedalen lanserar jag en Pizzeria GRANNTANTEN som levererar hela veckan - samma grandiosa pizza hela veckan "Extra Allt Men Icke Riktigt PK". Välkomna då! Granntanten levererar!

måndag 6 juli 2015

Jag delar gärna rum med dig Jan Björklund nästa år i Almedalen

Nu har jag landat i verkligheten, pussat både Mannen i mitt liv och katten Surögda Ester. Tvättmaskinen går för fullt liksom åskan men jag har hunnit glo på "pläjen" i tvn så jag såg och hörde Jan Björklunds tal i Almedalen.

Av alla predikningar, uppläsningar och tal så var det här TALET. Björklund är en god talare och har alltid varit oavsett innehåll i talet och det här var fint. Den här mannen levererade på ett avslappnat men engagerat sätt. Alla partier har sina hjärtefrågor, liksom jag och andra väljare fast vi inte alltid vet om det - Björklund triggade intresset för sina (även om åhörarna var få denna sista talardag) men han pratade fint inför denna skara.

Alla andra har bjudit i till en mental helikoptertur där de har sett vad som varit VIKTIGT för oss utan att bjuda in oss vanliga dödliga till trippen , vi har fått några "jämmerocheländeskonfekt" t ex. av smaken "Lena kan inte köpa mjölk till sina barn utom på söndag - den är för dyr". Det är allt vi får om inte det serveras jonglering med många miljarder i luften eller snabbkurs i luftslottsbyggande. Björklund klev inte in i helikoptern en gång för han tog oss på en promenad, gräsrötter bland gräsrötter där vi fick möta gamla mamma och valfriheten. Han ingav förtroende med det han sa, ingen uppenbar lögn av vilken färg det månde vara kunde jag upptäcka.

Snyggt utfört tal Janne ! Den rosa tröjan var attans snygg på dina axlar och ger dig extrapoäng i mitt system.

De som undrar över rubriken ska jag berätta om varför jag tror att Jan Björklund skulle kunna vara min rumskompis - under fyra almedalsår har jag haft två sambos. Det har varit min kompis Henrik och så Anybody, personer jag litar obetingat på, som ser mina brister och nördigheter och ändå står ut, till och med gillar mig trots det och vi har roligt ihop. Båda två har sett mina mörka rum och finns kvar. Jag tror att Jan Björklund passar in efter det jag tog in, kanske har han redan tea klart när jag vaknar.

Drömmar, tokigheter ja ren galenskap blandat med skär realism, givetvis också glädje bygger våra liv och jag vill tacka alla ni som följer  mig och mina bravader i min värld för ni har gjort mig till en av de femtio främsta av 12600 registrerade bloggare inom politiska bloggar. Varje gång någon av er tittar in på min blogg registreras det som ett besök - TACK snälla ni för det ! Fortsätt gärna följa mig om ni tycker om det jag skriver. Det här är min syn på livets olika aspekter här och nu.

lördag 4 juli 2015

Ljumma vänstervindar i Almedalen

När min tvättpåse svämmar över och det endast finns ett par rena trosor kvar i resväskan då ska man resa hem. Det här har varit en lugn dag när man nästan har påbörjat sin Almedalendetox på plats genom att ströva i ett Visby där nästan alla tält är borta och seminarierna är lika sällsynta som oskulder på en bordell. Tror att det fanns några som behandlade genusperspektivet inom tågtransporter men jag var varken inspirerad av det eller hade den intellektuella kapaciteten för att tillgodogöra mig budskapet. Vi (jag och min Almedalssambo) har tittat på båtarna som fanns kvar i hamnen, ätit en överdos god glass efter att ha intagit Borgarbiff med tillsatta blåbär från Casserolls Foodtruck. Gott råd från min facebookvän Kryddan Peterson. Vi kunde även tagit rödgrön röra men det var för magstark.

Botaniska Trädgården i norra delen av Visby hade många underliga träd men jag vägrade att fotograferas framför det märkliga trädet Apskräck för det kan föda fel associationer. Många fina kyrkoruiner besöktes också under dagen, så märkligt att murarna ännu står kvar efter 800 år. Jag har sagt Hej Då till Teliafolket och lovat återkomma nästa år , sedan en snabb koll hur andmamman i blomkrukan på Donners plats mådde. Hon var lugn och fin där hon låg och ruvade.

Tyvärr missade vi att V hade allsång på stranden med tal av Jonas Sjöstedt men det är smällar man får ta här i livet. Det hela jämnade ändå ut sig vid Jonas tal (vilket lördagsnöje en kväll på Gotland) det hela inleddes med en trubadur som sjöng på arabiska och det enda ord jag kunde härleda var Allah. Kanske det var en förbön för Jonas vad vet jag?

Jonas tal då? Det var det ljummaste jag upplevt från hans sida men han jonglerade frisk sina visioner och drömmar. Han pratade om staten och kapitalet som vanligt med damen stående snett bakom mig taktfullt dunkade takten med sina Ship to Gaza -insamlingsbössor. Jonas ljög en skvätt också när han berättade att man lyckats få till det med glasögonbidrag till barn - något som ingen tidigare haft. Kvalificerat skitsnack! Mina ungar fick det på 80-talet och jag tror det var Landstinget som stod för det. Ett annat ord som flitigt användes var barnfattigdom, jag förstår mycket väl vad han ville förmedla men i det här fallet är det faktiskt så att föräldrarna är fattiga. Jag får helt fel vibbar av det ordet så för mig är barnfattigdom = någon som har mindre än fyra egna barn

Det var ett ljumt tal i en Almedalspark som i luften var flera grader varmare. Applåder fick han av de tappra men redan frälsta som härdade ut i lördagskvällen.

Ledsen Jan Björklund, imorgon får du tala utan mitt stöd för då reser jag hem. Får kolla dig på TV-playen hemma så du kan få betyg du också.

Hej då Almedalen vi ses nästa år.

Ingenting att DÖ för Anna

Ibland är det svårt att vara människa det vittnade  även Strindberg om, men det kan även vara svårt att vara en moderat och Granntant. Mycket beror det nog på ens egna ställda förväntningar och då blir man lätt lite besviken. Jag sökte väntade mig lite mer "rockstarframförande" utan att jämföra med någon annan och fick en genomgång av årsrapporten av huvudrevisorn istället. Jag vill bli upphånglad och tänd - men det levererades inget sådant.

Anna Kinberg Batra formulerade sig väl, och inga fel fanns i det hon sade. Greklandskrisen levererades och sedan gick hon in på huvudspåret om FÖRSTA JOBBET och vad det innebär för individen, landet och ekonomin på alla plan. Hon berättade även om sitt första jobb som grillbiträde. Allt var snyggt och hygieniskt förpackat då jag ville ha något annat typ raw food.

Det är kanske ingen nackdel att vara Anna för det, för det finns andra med samma utstrålning som kommer långt på sitt sätt att vara, se på Angela Merkel. Anna skall dock ha en extra stjärna för den vackra blå klänningen som gav en elegans. Vill ha skräddarens adress.

Sammanfattningsvis så travesterar jag fritt från Runebergs dikt om Lotta Svärd sista strof - "något tåldes hon att skratta åt (jobbagenda till jobbig agenda) men även att hedras ändå.

Almedalsveckan lider mot sitt slut och många organisationer och utställare packade ihop redan torsdagskväll. Nu går jag ut i det gamla Visby och besöker Gotlands museum, skall titta på madoonor bland annat den vackra Viklaumadonnan.

Längtar hem till mannen i mitt liv och katten men först skall jag genomlida Jonas Sjöstedts förhoppningsvis bombastiska tal som lördagsunderhållning.

Er Granntante i vimlet i Visby och andra platser. Jag leverera alltid något med extra allt utan några kostnader för er!

torsdag 2 juli 2015

Och på femte dagen stod han upp och lät oss skåda ljuset - det kom från vänster och var grönt

Dagens högmässa inleddes med en poetisk betraktelse om att som kvinna önska sig skägg, en djärv och ovanlig ingångspsalm.

Så stod han äntligen i predikstolen Pastor G Fridolin för att sprida sin förkunnelse  - Kaplanen Kaplan var förhindrad att tjänstgöra då han sökte sin stjärna i öster. Dagens text var från Predikaren och tolkades med sonor stämma utan tonartshöjningar. Mässhaken var utbytt mot enkel gul slips för att inte åhörarna skulle missledas att betrakta prakten utan bara höra psalmistens ord.

Predikanten ledde oss skickligt från vårt nuvarande hemvist Landet Lagom till Paradiset Sverige som vi en gång kommer att få skåda. Han talade om vad vi SKOLA göra för att nå detta paradis och vi SKOLA göra mycket. För att få goda lärjungar så skall profeter utbildas och givas stora belöningar samt SKOLAs till goda förkunnare. Alla lärjungar skall få möjlighet att lära sig harpospel i den kommunala musikskolan då diakon Romson tyvärr råkat trampa i alla andra klaver.

Till Paradiset Sverige skall alla portar göras vida och höga så alla skall kunna komma in och mötas av jublande och välkomnande skaror.

Jag ger detta tal en ddtdödad geting för det var det absolut tråkigaste jag hört på år och dag. Det kan kanske bero på att jag inte är en av de frälsta men som en god människa önskar jag så väl kaplan, predikant och diakonen ett gott tillfrisknande.

För tjänstgöring i Almedalen bör man ha akutväska med sig. Den skall innehålla comped skavsårsplåster, cerat, vattenflaska och några rena plastpåsar för bjudmat. Basutrustning helt enkelt - ett par väl ingångna skor förutsätter jag att alla förstår att man behöver plus ett nyfiket sinne och glatt humör. Man får uppleva så mycket roligt då.

En helt underbar dag då jag minglat friskt och träffat roliga människor på många mötesplatser och oväntade ställen. Ms ekonomiska talesperson Ulf Kristersson inger förtroende och informerade bra vid ett ekonomiskt seminarium, den tuffe Hanif Bali sökte kraft från ovan vid Telias laddstation och den underbara kvinnan som tidigare stod för Almegas bloggplats H12 berättade att hon fått nytt arbete på kommerskollegiet - bra folk på rätt plats. Jag var tvungen att fotografera en annan bra arbetare som heter Janne och han var en av de som såg till att toaletterna städades och hölls fräscha. Synd att man inte ser dessa arbetare mer och oftare på andra platser i vårt Sverige.

Dagens clou var trots allt jag såg och hörde mitt after noon tea med alla tillbehör medan jag åhörde Johan Hakelius anglofila tankar.
God natt världen and let the Force be with you/Granntanten

onsdag 1 juli 2015

Sverigedemokraternas afton i Almedalen och min dag i den samma

Jag var spänd och nyfiken på dagens talare i Almedalen som var Jimmie Åkesson så jag ordnade sittplats för första gången i mitt Almedalsliv. Efter gårdagens tal av Ebba Busch Thor förstod jag att Åkessons talskrivare förmodligen hade arbetat febrilt för att kunna matcha hennes tal. Man överglänste inte Ebba men jag tycker nog att han höll ett bra tal utifrån sina premisser. Åkessons retorik blir bättre och bättre och hans aggressiva uttalanden var mer nedtonade och mer välformulerade. Små skojigheter kryddade även talet.

Efter det obligatoriska tugget om vår invandringspolitik så pratade han om terrorister och i synnerhet om IS. Missminner jag mig inte så lånade han ett citat från Palme då han sa något som låt som : "Dessa förbannade mördare" - snyggt lånat och återanvänt!

Plötsligt så stod FAMILJEFADERN Jimmie framför oss och bjöd på små bitar ur sitt eget liv med sambo och son. Han berättade om vaknätter blöjbyten och leenden som överskuggade alla besvär. Det gick hem hos publiken som verkade öppen och glad trots ett överskott av poliser som övervakade evenemanget. För bara några år sedan bestod publiken av hårda gossar i dressmankostymer, nu var alla åldrar representerade för det var en hel del barnfamiljer där. Öppenhet med vilket parti man tillhörde var stor så både klänningar och t-shirtar var dekorerad med SDs logga och blomma. Mina egna fördomar fick sig en näsknäpp när en "uppenbarligen färgad" man stegade förbi mig iklädd en t-shirt med blomma och allt ivrigt pratande med en annan SD-anhängare.

Resten av talet handlade om barnen från fosterstadiet och vidare.Partiet ville avsätta en "barnmiljard för att värna barnets rätt på alla vis. Bättre neonatalvård, fler barnmorskor och sedan bra förskolor där personalen inte som nu är alldeles utarbetade och sjuka. Det var mycket om barnen och vikten av värna barnens uppväxt samt barnens familjer. Uppdelningen av  på föräldrapenningen var helt familjens ensak (något jag tycker också). Allt gick hem hos publiken utan att någon extas utbröt. Talet avslutades med att Åkesson lovade att SD kommer att bli Sveriges främsta parti - då jublades det ordentligt.

Utan att dela partiets ideologi måste jag säga : Snyggt arbetat och ett välformulerat tal! Ni jobbar bra på att tvätta bort ert dåliga rykte och bli rumsrena.

Granntantens dag i Almedalen:

Sovmorgon ända till klockan 9.
Efter en lätt sanering av min lekamen en storståtlig frukost på kaffe och sparade gratiswraps (det är det samma som för hette tunnbrödsrulle).
Rask promenad mot Cirkus Almedalen med stopp för att köpa en tunn sjal att täcka min solkremerade nacke med - sitt aldrig ute i solen och försök blogga i telefonen!
Date med facebookvännen Fredrik.
Teliakaffe för att få upp ångan
Seminarium om bilens plats i staden och om el- o hybridbilar.Goda smoothies, loka och kycklingwraps. En stor skål med räksallad medtogs för att bli lunch.
Nordea kaffe och chokladboll såg till att blodsockret höll sig på en fin nivå.
Passerade raskt Gudrun Schyman och Förfärligt Intiativ
SvD bjöd på mingel där man kunde prata öga mot öga med journalisterna där.Träffade Edward Blom som med van hand gjorde iordning en flaska mat till sin söta son på sex veckor medan hustrun väntade med honom i famnen.
På Campus Gotland pratades det om ett spännande projekt - bygg en ny Göta kanal från Göteborg till Vänern. Bra inslag i infrastrukturdebatten av engagerad panel. En sådan satsning kan göra att man undviker jordskred, översvämningar, men får ett ökat fartygsfraktande till/från olika vänerhamnar. Mindre belastning på vägar och järnväg samt mindre utsläpp. Efter ett inspel från en örebroare i publiken så kunde man se en utvidgning av det hela till en Svea kanal med en koppling vidare mellan Vänern och Mälaren. Spännande ideer som kan ge hur många nya arbeten som helst och särskilt om man handgräver kanalen som på den gamla goda tiden.
Åter till Telia för tankning av kaffe.
Letade upp en parkbänk för att höra Jimmie Åkessons tal, åhörde talet för att senare recensera det.
Promenad förbi alla uteserveringar där bland annat Hasse Aaro satt, och sedan åt jag och Fredrik lite glass. Aro kom gående förbi oss och troligen följde han ett nytt spännande spår eller annars var det fel på hans skor för gången var något rullande.
Bloggtime!

I morgon blir det rivstart med frukostseminarium hos Nordea med Fredrik igen medan min almedalssambo Henrik får sin skönhetssömn.

Mitt politiska liv är i sanning inspirerande - eller hur?